Thailand Paradise Village -
 
 
Thailänska flaggan
Amazing Thailand
 
Bra att veta om Thailand
 
 
Invånare: ca 65 miljoner
 
Invånare km2 : 119
 
Storlek: 513 115 km2
 
Läs & Skrivkunnighet: 93%
 
Statsskick: Monarki med folkvalt parlament
 
 
 
Största städer
Bangkok ca 7 -12 miljoner (huvudstad) Chiang Mai är näst störst
 
Tid:+ 6 tim. När klockan är 12.00 i Sverige är den 18.00 i Thailand
(sommartid+ 5 tim)
 
Klimat
Thailand har ett tropiskt klimat med 3 distinkta säsonger:
 
Ban Phe
Paradis stränderSommar
(varmt) Mars-Maj
 
Regnsäsongen
(med mycket sol) Juni-september
 
Vinter
(Högsäsong) Oktober-Februari
                                         
Sommarperioden då är det mycket varmt då är det bäst att vara i skuggan.
Under regnperioden regnar det inte hela tiden,men när det regnar så gör det det  vanligtvis under en eller två timmar på kvällen(natten).Men det finns ju undantag där med,när det regnar hela dagen.
Högsäsongen(vinter)den svala perioden,men det betyder inte att det är kallt.Medeltempraturen i Bangkok är + 28C
 
 
Budda Staty
Paradiset Thailand
Religion / Befolkning
Mer än 90% av Thailändarna är Buddhister.Det finns en stor blandning
etniska grupper Thailändare,Kineser,Malaysier,Latier,
Perser,Indier samt bergsstammar som Mon ,Khamer och Latian.Muslimer,
Kristna,Hindurer och Sikher är minoriteter som åtnjuter total religionsfrihet....
 
 
Valuta
 
 
Pengar Thailand
Hyra Hus Thailand
Köpa Hus ThailandDen Thailändska myntenheten är Bath(TBH)som är uppdelad på 100 Satanng.
Kopparmynt finns i valörerna 25 och 50 Satang.Silvermynten är 1 och 5 Bath.
Det finns också ett 10 Bath mynt i silver och koppar.Sedlar finns i följande valörer 10 Bath(brun) 20Bath(grön) 50 Bath(blå) 100 Bath(röd) 500bath(Purpur) och 1000 Bath(grå)
 
 
In och utförsel av Thailändsk valuta är begränsad till 50.000 TBH.Det finns inga restriktioner för utländsk valuta,men man bör uppge summor överstigande 10.000 USD.Visa och Mastercard är de kreditkort som är mest  accepterade,American Express och Diners har något mindre spridning.Kontanter fungerar bäst när man ska handla speciellt för små butiker och marknader(gärna lite mindre valörer).
 
 
Sjukvård
 
 
Rayong Bangkok sjukhus
Samtliga turistmål och städer har sjuk-
hus och kliniker med välutbildad personal.I händelse av olycka kan ambulans beställas från vilken privat sjukhus som helst.Vi rekommenderar att man kollar upp sin hemförsäkring,i normala fall ingår 45 dagar resefösäkring.Skall du stanna längre så måste du skaffa en tillägsförsäkring.
 
 
Nötallergiker
 
Är man nötallergiker i Thailand kan det medföra stora problem,då mycket av den inhemska matlagningen sker i nötbaserade oljor eller med nötinnehållande produkter.Man får också kolla upp att stekpannor diskas ordentligt mellan olika maträtter.
 
 
Vaccination
 
Ett vanligt vaccin att ta när man åker till Thailand är Twinrix,som är en kombination av havrix och Engerix B(detta vaccin är för hepatit A och hepatit B)Det är också bra om du kollar upp ditt grundskydd,tex om du är vaccinerad mot stelkramp,difteri och polio.När det gäller barn bör man också kolla upp att de är vaccinerade mot mässling,påssjuka,kikhosta och röda hund.
 
 
 
Att resa till Thailand
 
 
Bangkok Internationella flygplats
Det finns ca 300 olika flygförbindelser
från skandinaviska flygplatser till Bangkok.Det går direktflyg med Thai
Airways från Stockholm och Köpenhamn,SAS från Köpenhamn och Finn Air via Helsingfors.Du måste ha ett giltigt pass 6 månader eller mer från den dag du reser in i Thailand.
 
 
 
 
Visum
 
 
Det finns flera olika visum för Svenskar som vill åka till Thailand.Sverige är ett av ca 40 länder som inte behöver ett visa innan man anländer till Thailand,om syftet är att stanna som mest 30 dagar.
 
Det vanligaste ett så kallat transit visum vilket innebär att du får stanna 30 dagar vid uppvisande av biljett.(du får inte arbeta i landet på detta visum)
 
Vet man att man skall stanna mer än 30 dagar så kan man söka ett turistvisa
på Thailändska Ambassaden i Sverige innan avresan.Detta visum ger dig 60 dagar(+30 dagar av en kostnad av ca 1900 bath/person.
 
Skall man stanna en längre tid kan man söka ett Non-immigrant visa.Detta ger dig 90 dagar men utfärdas bara om man har särskilda skäl till att stanna längre,såsom studier eller arbete(kan förlängas upp till 1 år).
 
Har man haft ett 1 årsvisum som förlängts varje år i minst 3 år kan man söka ett Immigrant-Resident visa.Dock måste man ha ett Non-immigrant.
 
För de som redan varit bosatta i Thailand förut finns det ett Non-Quota Immigrant visa.
 
De 30 dagarna man får stanna om man kommer från Norden går inte att kombinera med något visa.Skall du stanna längre måste du söka visum innan avresan på Thailändska Ambassaden i Sverige.
 
De vanligaste resorna ut och in i Thailand för att förlänga sitt visa är:Malaysia,Laos,Kambodja eller Myanmar (Burma).
 
Kom ihåg att inte stanna längre än du får för visumet.För varje dag du stannat förlänge måste du betala en straffavgift(när du får din stämpel i passet se då till att det är rätt datum...)
 
 
Taxfree
 
 
Taxfree Thailand
Amazing Thailand
På samtliga Thailands 4 internationella
flygplatser finns avdelningar för taxfree
shopping vid både in och utresa.Det finns också taxfreebutiker i Bangkok och inhandlade varor kan hämtas på Suvarnabhumi International Airport.
Utbudet är inte samma som i Sverige utan mest första klass och lyxmärkesvaror.
 
 
 
Deponerat Bagage / Flygplatsskatt
 
Vill man deponera sitt bagage på Bangkoks flygplats så tar de 20 THB per dag och väska.(Max 3 månader)Flygplatsskatten är numera inkluderad i biljettpriset.
 
 
Att resa i Thailand
 
 
Nationella trafik förbindelser
Att resa inom Thailand är billigt,
bekvämt och säkert.Tåg går flera gånger om dagen från Bangkok till alla viktiga destinationer.Tåget är det absolut bästa sättet att resa i landet,man har bättre utsikt man kan röra på sig,man träffar mer människor,man kan äta och dricka bra.
En nackdel är priset som är lite dyra än buss,och det tar lite längre tid.Tar man bussen kan man välja mellan en vanlig buss och en som har air condittion(Ta med varma kläder)En bra valuta för pengarna tips är att resa med VIP service,det är nattbussar utrustade med flygplansstolar och air condition som går i reguljär trafik till Phuket och andra destinationer.
Ett utbrett inrikesnät har Thai airways som trafikerar 23 destinationer,det finns en del lågprisbolag som Air Asia,Nok Air,Pkuket Air och Thai Orient.
 
 
Hyrbilar
 
 
Nattliv Thailand
Amazing Thailand
Det finns både större internationella
biluthyrningsföretag och lokala.Man kan välja att köra själv eller så hyr man en chaufför.Skall man köra i Bangkok eller större städer så kan det vara bra att välja en chaufför(trafiken väldigt tät)som inte är speciellt dyrt.
 
Varning:motorcykel uthyrare på badorter är oftast inte försäkrade.
Thailand har vänstertrafik...
 
Körkort
Vid en kortare vistelse kan man be att få ett internationellt körkort utfärdat av
motormännens riksförbund.Ett internationellt körkort gäller i ett år.Tänk på att ett bilkörkort inte gäller för motorcykel.
Det gäller att sörja för en bil har en bra försäkring(i Thailand har de oftast bara 1 partförsäkring det är bra att tänka på när man lånar en bil om du skulle krocka bilen får du stå för kostnaden)man skall ha en 3 partsförsäkring.(det skall inte spela någon roll vem som kör bilen)
Skall man stanna längre i Thailand kan man ansöka om ett Thailändsk körkort.
Körkort Thailand
Amazing Thailand
Klicka på bilden för mer information
 
Film / Fotografering /  Bio
 
 
Fotografering Thailand
Filmkameror,kameror finns att köpa till bra priser(all elektronik,spel)alla  kända märken finns att få tag i.Man kan framkalla/kopiera sina bilder och få väldigt bra kvalitet till ett lågt pris.
Digital framkallning är vanligast och kostar ca 8 bath per bild.
 
Observera att stillbilder får tas nästan överallt.Det finns vissa undantag när det gäller fotografering och
video filmning i tempel(finns förbud skyltar uppsatta).När man fotograferar människor bör man av artighetsskäl fråga om lov.I de norra delarna bland bergsbefolkningen är det vanligt att betala 10 bath för en bild,eller köpa något av den man fotograferar.
 
När man går på bio i Thailand så går det olika filmvisningar av samma film med(Engelsk text,uttal,Thai uttal med engelsk text mm).Innan filmen börjar så spelas den Thailänska nationalsången, då skall man ställa sig upp som Thailändarna gör för att hedra den Thailändska Kungen.
 
 
 
Thailändsk mat
 
 
 
Mat Paradiset Thailand
Det Thailändska köket är mycket distinkt och världsberömt.Det är kryddigt men inte alltid hett/starkt det är en kombination av Kinesiska och Indiska kulinariska traditioner,nudlar,
curry,sötsura rätter,med ingredienser som kokas både länge och snabbt.
Exotiska kryddor och örter används som har en alldeles egen karaktär.
Priserna är mycket överkomliga .Det Thailändska sättet att äta är att ta in flera olika rätter,var och sin med sin speciella smak,och så tar de lite från varje rätt(alla delar på rätterna).På detta sätt så får de många olika smakupplevelser.En Thailändsk snabblunch kan innehålla en skål med ris/nudlar och fläsk/kyckling ,grönsaker till ett pris av 20-50 bath.
Skaldjursrestaurangerna är mycket populära, speciellt vid kusterna(Ban Phe).Nyfångad mat som man får en fantastisk smak upplevelse av....
Det finns också ett stort utbud av internationella restauranger med bland annat Italiensk,japanskt och franska mat(Amerikanska snabbkedjor).
 
Vatten
 
Vattnet köper man på flaska som man brukar göra i främmande länder.Finns att köpa både på hotellen och butiker.
 
 
Öl
 
Ett av de viktigaste sakerna i Thailand när man är på semester är självklart ölen.När man ligger och solar på stranden så är det nästan inget som smakar så gott som en kall svalkande öl.
Här kommer axplock av de vanligaste ölen.....
 
 
Öl Thailand
Thailand Paradise
Singha öl eller Bia Sing som man säger i Thailand.
Singha är den äldsta ölen som hade 80% av ölmarknaden i Thailand,innan Chang kom.
Alkoholhalten är på 5%.Singha Light är en relativt ny öl med en alkoholhalt på 3,5%.
Prisnivå : Medel
Singhans kännetecken är guldfärg mot vit bakgrund
med ett lejon som symbol.
 
 
 
 
 
 
Öl Thailand
Thailand Paradise
Chang öl eller Bia Chang.När ölmärket dök upp tog den en stor andel av ölmarknanaden ifrån Singha ölen.En av anledningen att Chang ölen slog igenom så snabbt var det låga priset,och att den hade en högre alkoholhalt 6,4%.Chang Light den svagare versionen som har en alkoholhalt på 4,2%
Prisnivå : Billig
Chang ölen har en grön och en guldfärg, med 2 stycken elefanter på.
 
 
 
 
 
Öl Thailand
Thailand Paradise
Leo öl eller Bia Leo. Ölen bryggs av Singha bryggeriet och är deras lågbudget märke.
Alkoholhalten är på 5,5%
Prisnivå : Billig
Leo ölen har vita och röda färger,så har de en  leopard i mitten.
 
 
 
 
 
 
 
 
Öl Thailand
Thailand Paradise
Tiger öl eller Bia Tiger.Tiger ölen bryggs av
Thai Asia Paciffic breweries.
Ölet är ett mellanklass märke med en alkoholhalt 
på 5%.
Prisnivå : Medel
Tiger ölen kännetecknas av den blå etiketten med
en tiger på.
 
 
 
 
 
Öl Thailand
Thailand Paradise
Heineken öl eller Bia Heineken.Heineken Brukar räknas som inhemskt öl,efter som det bryggs av
Thai Asia Paciffic breweries.Ölet har marknadsförts effektivt och har en stor del av marknaden.Thailändarna själva tycker att det är lite finare att dricka Heineken.Alkoholhalten är på 5%.
Prisnivå : Dyr
Heineken kännetecknas av den gröna färgen.
 
 
 
 
Droger
 
Bli absolut inte inblandade i något som har att göra med narkotika.
Straffen är mycket hårda 10 år till dödsstraff för narkotika smuggling.
Tag inte med något genom tullen åt någon annan utan du är helt säker på vad det är.
 
 
Turistpolisen
 
 
p-tourist-police full
Turistpolisen etablerades 1992.De samarbetar med TAT,de Thailändska turist myndigheterna,om turisternas säkerhet.De tar emot och åtgärdar anmälningar och klagomål,gör utredningar och koordinerar turisternas säkerhetsprogram.Flerspråkiga turistpoliser är stationerade i de större turistorterna.
I händelse av en nödsituation kontakta :
 
Tourist Police Centre(section4) Crime Divison,
509 Worach Road Bangkok.
Telefon 02-225 7758
Tourist hot line tel 1155
Shopping
 
 
night-bazaar-chiang-mai
Shopping i Thailand är roligt då det är så otroligt billigt.Urvalet är tycks vara obegränsat.Pirat kopierade märkes-
kläder till otroliga priser.De är så billiga att du får räkna med lite sämre kvalitet,
men det är det värt.
En annan populär grej är att gå till skräddaren och sy upp en måttsydd kostym eller skjorta.
På bästa köplistan finns också: Thailändska tyger,handvävd silke,bomull, och allt en kvinna kan önska sig i form av guld och silver,rubiner från Burma och Kambodja och andra ädla och halvädla stenar,handgjorda smycken(billigast i Asien)Hantverksprodukter i silver,trä,tenn,mässing.För männen är det väl mest elektroniken som också är otroligt billig.Spel som kostar skjortan i Sverige
kan man köpa för en billig peng(piratkopior).
Varuhusen har fasta priser men hos de flesta andra går det att pruta.
Man behöver väl inte pruta på allt,en del som står och säljer saker kan behöva några extra kr,för att få mat på bordet för dagen.Inrikta dig på pruta på de lite dyrare sakerna och som gör skillnad i din plånbok.
30-50% kan man pruta på de stora semesterorterna,men kom ihåg att Thailändarna uppskattar ett gott uppförande och en god portion humor.De gillar inte höga röster och vredesutbrott,behåll kylan och le....
 
pil tillbaka till Startsidan Paradise Village